Voorwaarden

Artikel 1. Definities

1.a.FvdM:                                 FvdM Montage B.V., gevestigd en kantoorhoudende te (5405BH) Uden  aan Vliegeniersstraat 15;

1.b. Opdrachtnemer:                 de natuurlijke of rechtspersoon met wie FvdM de Overeenkomst is aangegaan;

1.c. Opdrachtgever:                  de opdrachtgever van FvdM;

1.d. Overeenkomst:                  de Overeenkomst tussen FvdM en Opdrachtnemer tot het verrichten van werkzaamheden en/of het leveren van zaken en/of diensten door Opdrachtnemer, waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard.

2.  Deel A van deze algemene voorwaarden is van toepassing op alle overeenkomsten.

3. Deel B van deze algemene voorwaarden is van toepassing indien en voor zover de overeenkomst (mede) voorziet in levering van zaken.

4. Deel C van deze algemene voorwaarden is van toepassing indien en voor zover de overeenkomst (mede) voorziet in aanneming van werk, dan wel levering van diensten.

 

Artikel 2. Offertes van de opdrachtnemer, totstandkoming van de overeenkomst

1. Een aanvraag van de opdrachtgever tot het uitbrengen van een offerte is steeds vrijblijvend.

2. Een offerte van de opdrachtnemer is onherroepelijk, tenzij de opdrachtnemer uitdrukkelijk en schriftelijk voor of bij het uitbrengen van de offerte heeft gesteld dat deze herroepelijk is.

3. De opdrachtnemer doet zijn offerte gestand gedurende een termijn van 6 weken.

4. Een overeenkomst tussen de FvdM en de opdrachtnemer komt – in geval van een door de opdrachtnemer uitgebrachte offerte – eerst tot stand na schriftelijke aanvaarding door FvdM van een offerte van de opdrachtnemer.

5. Bij de uitvoering van een (raam)overeenkomst komt de overeenkomst tot stand telkens op het moment dat FvdM in het kader van de betreffende raamovereenkomst de opdracht voor een (deel)levering van zaken/(deel)uitvoering van werken verzendt. De opdrachtnemer dient de hem toegezonden opdracht ongewijzigd en ondertekend aan FvdM te retourneren binnen 14 dagen na datum verzending van de opdracht. Indien de opdrachtnemer in gebreke blijft binnen de hierboven gestelde termijn de opdracht te retourneren en binnen die termijn geen bezwaar aantekent tegen de inhoud daarvan, dan wel met de uitvoering van de opdracht is begonnen, wordt de opdracht geacht te zijn aanvaard op de condities als vermeld in de opdracht en onder toepasselijkheid van deze algemene voorwaarden. Alle eventuele door opdrachtnemer hanteerde algemene voorwaarden of leveringsvoorwaarden worden expliciet door FvdM van de hand gewezen.

6. Indien de opdrachtnemer in de opdracht kennelijke onduidelijkheden dan wel manco’s constateert, is hij verplicht de opdrachtgever daarop onverwijld te wijzen en opheldering te vragen, voordat hij tot uitvoering, aanmaak of levering overgaat, bij gebreke waarvan de opdrachtnemer aansprakelijk is voor alle schadelijke gevolgen dientengevolge.

7. Aanvullingen op en wijzigingen van bepalingen in de overeenkomst en/of de daarvan krachtens lid 2 van dit artikel deel uitmakende stukken binden de opdrachtgever slechts indien en voor zover deze schriftelijk door de opdrachtgever zijn aanvaard.

8. Opdrachtnemer wordt geacht in zijn bedrijfsvoering in het algemeen en bij de uitvoering van de Overeenkomst in het bijzonder alle relevante wet- en regelgeving in acht te nemen, waaronder nadrukkelijk begrepen, doch niet beperkt tot bepalingen met betrekking tot mededinging, milieu en arbeidsomstandigheden. Opdrachtnemer zal zich voorts inspannen een bijdrage te leveren aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Artikel 3. Wijzigingen

1. FvdM is bevoegd te verlangen dat de omvang en/of hoedanigheid van de uit te voeren werkzaamheden, respectievelijk de te leveren zaken en diensten, wordt gewijzigd.

2. Indien zulks naar het oordeel van Opdrachtnemer gevolgen heeft voor de overeengekomen prijs en/of levertijd zal hij, alvorens aan de wijziging gevolg te geven FvdM binnen zeven kalenderdagen schriftelijk informeren, waarna FvdM en Opdrachtnemer een nieuwe prijs en levertijd overeenkomen.

3. Indien er in het geval van lid 2 geen overeenstemming wordt bereikt over een nieuwe prijs en levertijd, dan is FvdM bevoegd de Overeenkomst te ontbinden. De tot dan toe verrichte werkzaamheden en/of geleverde zaken en/of diensten, met daarbij de bij beëindiging direct samenhangende kosten, zullen door Opdrachtnemer aan FvdM worden vergoed.

Artikel 4. Uitbesteding

1. Het is Opdrachtnemer niet toegestaan de Overeenkomst of een deel daarvan door derden te laten uitvoeren zonder daartoe voorafgaande schriftelijke toestemming te hebben ontvangen van FvdM.

2. Opdrachtnemer vrijwaart FvdM voor alle aanspraken en vorderingen van derden ten gevolge van het door Opdrachtnemer laten uitvoeren van (een deel van) de overeenkomst door derden.

Artikel 5. Waarschuwingsplicht

1. Indien de opdrachtnemer in de opdracht kennelijke onduidelijkheden dan wel manco’s ontmoet, is hij verplicht de opdrachtgever daarop onverwijld te wijzen en opheldering te vragen, voordat hij tot uitvoering, aanmaak of levering overgaat, bij gebreke waarvan de opdrachtnemer aansprakelijk is voor alle schadelijke gevolgen dientengevolge.

2. Indien tijdige nakoming door Opdrachtnemer onmogelijk is of dreigt te worden, dient Opdrachtnemer FvdM hiervan onverwijld in kennis te stellen.

Artikel 6. Informatie

1. Indien in de Overeenkomst of de daarbij behorende bijlagen door FvdM wordt verwezen naar technische, veiligheids-, kwaliteits- of andere voorschriften, die niet bij de Overeenkomst zijn gevoegd, wordt Opdrachtnemer geacht deze te kennen, tenzij hij FvdM onverwijld schriftelijk van het tegendeel in kennis stelt. FvdM zal Opdrachtnemer dan over de voorschriften nader informeren.

2. Indien bij de uitvoering van de Overeenkomst gebruik wordt gemaakt van door FvdM ter beschikking gestelde of door FvdM goedgekeurde tekeningen, specificaties, instructies, keuringsvoorschriften en dergelijke maken deze deel uit van de Overeenkomst. FvdM is niet aansprakelijk voor foutieve informatie uit hoofde van de ter beschikking gestelde informatie, behoudens opzettelijke foutieve inlichtingen door FvdM.

Artikel 7. Non-concurrentie

1.   Opdrachtnemer zal zich tijdens de uitvoering van de werkzaamheden en gedurende twee jaren na oplevering van het werk onthouden van het doen van (prijs)aanbiedingen aan Opdrachtgever en/of diens opdrachtgever in verband met een uitbreiding of wijziging van het werk welke door FvdM wordt/zijn uitgevoerd. Noch zal Opdrachtnemer met Opdrachtgever en/of diens opdrachtgever andere afspraken maken of regelingen treffen omtrent aangelegenheden het uitvoeren van de werkzaamheden en/of leveren van zaken en en/of diensten. Opdrachten of aanwijzingen van Opdrachtgever zullen door Opdrachtnemer eerst na toestemming van FvdM worden uitgevoerd.

Artikel 8. Kwaliteit, inspectie, keuring

1. Onverminderd de verplichting van Opdrachtnemer om zelf de nodige inspecties uit te voeren, zijn FvdM en diens Opdrachtgever en/of derden in opdracht van de Opdrachtgever te allen tijde gerechtigd tijdens de uitvoering van het werk, of voorafgaand aan de levering, inspecties, testen en keuringen uit te (doen laten) voeren, waaraan Opdrachtnemer zonder nadere kosten voor FvdM zal meewerken en op verzoek van FvdM personele en materiële hulp ten behoeve van de keuring, test en/of inspectie aan FvdM ter beschikking zal stellen. De Opdrachtnemer zal zorgen dat eventuele toeleveranciers eveneens al hun medewerking daartoe verlenen.

2. Ongeacht of FvdM van het in het voorgaande lid vermelde recht gebruik heeft gemaakt, zal Opdrachtnemer ten volle aansprakelijk blijven voor de juiste uitvoering van de Overeenkomst.

3. Indien op enig moment mocht blijken dat de zaken of werkzaamheden niet voldoen aan de in de Overeenkomst gestelde eisen stelt FvdM aan Opdrachtnemer een redelijke termijn om de zaken en/of werkzaamheden alsnog te laten voldoen aan de vorenbedoelde eisen. Wanneer na een tweede inspectie, test en/of keuring de zaken of werkzaamheden nog niet voldoen aan de daaraan gestelde eisen, is FvdM, onverminderd diens overige wettelijke rechten, gerechtigd de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden zonder enige ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst en zonder ter zake enige schadevergoeding aan Opdrachtnemer verschuldigd te zijn.

4. De kosten voor de tweede inspectie, test of en/of keuring, als bedoeld in lid 3, komen voor rekening van de Opdrachtnemer.

5. In geval van goedkeuring is Opdrachtnemer niet ontslagen van enige garantieverplichting en/of aansprakelijkheid uit hoofde van de Overeenkomst.

6. Afgekeurde zaken dienen door Opdrachtnemer op eerste aanzegging van FvdM van de plaats van aflevering te worden verwijderd en onverwijld voor eigen rekening te worden vervangen. Indien Opdrachtnemer in gebreke blijft, zal de verwijdering worden uitgevoerd door FvdM op kosten van Opdrachtnemer.

Artikel 9. Garanties

1. Opdrachtnemer garandeert dat de uitgevoerde werkzaamheden en/of geleverde zaken en/of diensten goed en deugdelijk zijn en dat deze beantwoorden aan het doel van de overeenkomst, zonder dat hierop rechten, vorderingen, lasten, bezwaringen en/of beperkingen rusten van derden of Opdrachtnemer.

2.  Opdrachtnemer staat in voor de afwezigheid van enige zichtbare of onzichtbare tekortkomingen.

3. Bij gebreke van behoorlijke nakoming van de herstelverplichting door Opdrachtnemer en/of

nakoming daarvan binnen de gestelde termijn, alsmede in spoedeisende gevallen heeft FvdM het recht voor rekening en risico van Opdrachtnemer het nodige te verrichten of door derden te doen verrichten en zal FvdM Opdrachtnemer hiervan spoedig in kennis stellen.

Opdrachtnemer dient de werkzaamheden zodanig uit te voeren dat het gereedkomen daarvan binnen de overeengekomen termijn verzekerd is.

4. Het overeengekomen tijdstip van oplevering is een fatale termijn. Bij niet tijdige oplevering is Opdrachtnemer zonder nadere ingebrekestelling in verzuim.

 

Artikel 10. Verzekeringen en certificering

1.   Opdrachtnemer is gehouden een voor FvdM genoegzame verzekering voor zijn aansprakelijkheid af te sluiten met een dekking van minimaal € 2.500.000,00 (zegge twee en een half miljoen euro), de dekking voor de duur van de opdracht in stand te houden en ten genoegen van FvdM aan te tonen dat uitkeringen rechtstreeks aan de benadeelde zullen geschieden, bij gebreke waarvan FvdM gerechtigd is de Overeenkomst te annuleren onverminderd de overige rechten van FvdM. De ingeschakelde (natuurlijke) personen en de gebruikte hulpmiddelen dienen te voldoen aan de daartoe gestelde eisen. Opdrachtnemer, althans diens natuurlijke personen dienen VCA- gecertificeerd te zijn, te weten VCA-VOL.

2.   Opdrachtnemer zal FvdM in het bezit stellen en houden van actuele kopieën van de aanwezige certificeringen, welke hoogstens een jaar oud mag zijn.

 

Artikel 11. Betalingen

1. De overeengekomen prijs is vast voor de duur van de Overeenkomst.

2.  Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld is de overeengekomen prijs inclusief reis- en verblijfkosten.

3. Wanneer Opdrachtnemer, ten genoegen van FvdM, aan al zijn verplichtingen uit de Overeenkomst  heeft voldaan, dient hij de overeengekomen prijs zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen dertig dagen aan FvdM te factureren.

4. Door FvdM afgegeven geaccordeerde (manstaaturen)lijsten zullen geen verdere strekking hebben dan de erkenning dat de vermelde werkzaamheden zijn verricht respectievelijk de vermelde leveranties hebben plaatsgevonden. In het bijzonder worden zij onder andere niet geacht in te houden een erkenning dat een en ander aan de Overeenkomst voldoet, of dat terzake een (meerwerk)opdracht is gegeven of een aankoop is gedaan.

5. De factuur dient te voldoen aan de wettelijke eisen uit hoofde van de Wet Omzetbelasting.

6.  Tenzij anders is overeengekomen geschiedt betaling binnen 60 dagen nadat Opdrachtnemer, ten genoegen van FvdM, aan zijn verplichtingen heeft voldaan en de factuur door FvdM zal zijn ontvangen.

7.  Overschrijding door FvdM van de betalingstermijn van een factuur op grond van beweerdelijke inhoudelijke onjuistheid of toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de Overeenkomst geeft de Opdrachtnemer niet het recht zijn verplichtingen op te schorten. FvdM zal inhoudelijke onjuistheden in facturen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen na constatering melden aan Opdrachtnemer.

8. FvdM is gerechtigd tot verrekening van de in verband met de Overeenkomst verschuldigde en/of te vorderen bedragen met die welke FvdM van Opdrachtnemer uit welken hoofde ook te vorderen heeft en/of verschuldigd is.

9. Het recht van Opdrachtnemer om verschuldigde bedragen van FvdM te vorderen vervalt en verjaart 1 jaar na de dag dat middels een schriftelijk stuk is vast komen te staan dat de aan de bedragen ten grondslag liggende werkzaamheden en/of geleverde zaken en/of diensten zijn geëindigd.

10. Alle betalingen voorafgaand aan de betaling van de eindafrekening worden aangemerkt als voorschotten. Zij houden derhalve geen enkele erkenning in van de juistheid van de facturen waarop zij betrekking hebben, noch van het ten tijde van de betaling openstaan van enigerlei vordering.

11. Betaling door FvdM houdt geen erkenning in dat de verrichte werkzaamheden en/of leveranties voldoen aan hetgeen in de overeenkomst is bepaald.

12.   FvdM zal Opdrachtnemer schriftelijk mededelen, wanneer hij voornemens is zijn eindafrekening bij Opdrachtgever in te dienen. Opdrachtnemer zal dan binnen twee weken na de ontvangst van deze mededeling zijn rekening van de eventueel hem nog toekomende bedragen bij FvdM indienen, op straffe van verval van zijn aanspraken.

13.   Opdrachtnemer is steeds verplicht op eerste verzoek de door FvdM gewenste persoonlijke of zakelijke zekerheid te verstrekken.

14.  FvdM zal het recht hebben de schade die FvdM lijdt ten gevolge van tekortschieten van Opdrachtnemer en de schade die ontstaat door een eventuele ontbinding van de Overeenkomst, alsook het bedrag dat FvdM wegens de uit de ontbinding voortvloeiende verplichting tot terugbetaling van Opdrachtnemer te vorderen heeft, te verrekenen met betalingen, die FvdM aan Opdrachtnemer schuldig mocht zijn.

15.  Alle verplichtingen van FvdM tot het doen van betalingen uit welke hoofde ook, zullen zijn opgeschort totdat is vastgesteld welke bedragen als bedoeld in lid 14 FvdM van Opdrachtnemer heeft te vorderen.

16.  Opdrachtnemer ziet af van ieder retentierecht dat hij tegenover FvdM geldend kan maken.

Artikel 12. Milieu

1.   Opdrachtnemer dient materiaalresten, emballage, verpakkingsmiddelen, alsmede door de werkzaamheden van Opdrachtnemer ontstane verontreinigingen op te ruimen, en voor zover niet anders is overeengekomen, af te voeren. Overblijvende chemische materialen zoals verven, lijmen, oplosmiddelen en alle andere milieuonvriendelijke materialen, inclusief de bijbehorende verpakkingsmaterialen dienen door Opdrachtnemer zelf te worden verzameld en

overeenkomstig de wettelijke voorschriften door Opdrachtnemer te worden afgevoerd.

Artikel 13. Veiligheid

1. Opdrachtnemer verplicht zich de door hem aangebrachte veiligheidsvoorzieningen in stand te houden. Eventuele door Opdrachtnemer aangetroffen onveilige situaties bij door FvdM aangebrachte veiligheidsvoorzieningen dient Opdrachtnemer te (laten) verhelpen en terstond te melden bij FvdM.

2. Opdrachtnemer verplicht zich om de door FvdM aangegeven veiligheidsvoorschriften onverminderd in acht te nemen.

Artikel 14. Geheimhouding

1.  De Opdrachtnemer zal voorafgaand aan, alsmede tijdens de uitvoering van de Overeenkomst, noch na beëindiging van de Overeenkomst zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van FvdM geen informatie aan derden verstrekken over de Overeenkomst.

2. De Opdrachtnemer, zijn personeel en/of door hem ingeschakelde derden zijn verplicht tot strikte geheimhouding met betrekking tot alle informatie betreffende FvdM, die zij in verband met de Overeenkomst of de uitvoering daarvan mocht verkrijgen.

3.  De Opdrachtnemer zal de door hem bij de uitvoering van de Overeenkomst betrokken derden schriftelijk tot dezelfde geheimhouding verplichten.

4. Bij overtreding van onderhavig artikel, doch tevens bij overtreding van artikel 7 is Opdrachtnemer onmiddellijk, zonder nadere ingebrekestelling een opeisbare boete verschuldigd van € 10.000,- per overtreding en € 500,- per dag dat de overtreding voortduurt, onverminderd het recht van FvdM om volledige schadevergoeding te vorderen.

Artikel 15. Intellectuele Eigendom

1. Opdrachtnemer garandeert dat bij uitvoering van de Overeenkomst géén inbreuk zal plaatsvinden op intellectuele eigendomsrechten of andere rechten van derden.

2. Opdrachtnemer vrijwaart FvdM voor aanspraken, die voortvloeien uit enigerlei inbreuk op de in het vorige lid bedoelde rechten en zal FvdM alle schade vergoeden die het gevolg is van enige inbreuk.

3.  Tekeningen, ontwerpen, specificaties, handleidingen, specifieke software etc., zoals ter beschikking gesteld door FvdM dan wel geproduceerd door Opdrachtnemer in opdracht van FvdM, zullen eigendom blijven van FvdM of worden en mogen door FvdM gebruikt worden naar eigen inzicht. De hiervoor bedoelde documenten zullen niet door Opdrachtnemer gekopieerd worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.

4. Indien de Overeenkomst ziet op het ontwikkelen en/of wijzigen van software zal de Opdrachtnemer op eerste verzoek van FvdM kosteloos aan FvdM de objectcode, broncode en alle daarmee samenhangende documentatie overhandigen. Een en ander zal op zodanige wijze ter beschikking worden gesteld dat FvdM hiervan zonder verdere inspanning effectief gebruik kan maken.

Artikel 16. Verbod van cessie, verpanding

1.   Het is Opdrachtnemer verboden uit de Overeenkomst met FvdM voortvloeiende vorderingen zonder toestemming van FvdM aan een derde te cederen, te verpanden of onder welke titel ook te doen overgaan dan wel daarop enigerlei beperkt recht te (doen) vestigen. Dit verbod is een beding in de zin van artikel 3:83 lid 2 BW. Het verbod heeft goederenrechtelijke werking.

Artikel 17. Ontbinding

1. Onverminderd het bepaalde in de overige artikelen van deze algemene voorwaarden is FvdM gerechtigd de Overeenkomst zonder ingebrekestelling en/of rechterlijke tussenkomst, geheel of gedeeltelijk, met onmiddellijke ingang te ontbinden:

a indien tegen Opdrachtnemer een faillissementsaanvrage wordt ingediend, deze zelf het faillissement aanvraagt, in staat van faillissement wordt gesteld, surseance van betaling heeft

aangevraagd, surseance van betaling wordt verleend, overgaat tot liquidatie (van een gedeelte) van zijn onderneming, een akkoord aan zijn schuldeisers aanbiedt of op een andere wijze insolvabel blijkt;

b indien Opdrachtnemer zich beroept op overmacht bij een tekortkoming in de nakoming;

c indien de Overeenkomst tussen Opdrachtgever en FvdM wordt beëindigd of geschorst;

d indien de zeggenschap in de onderneming van Opdrachtnemer op een ander overgaat, tenzij

Opdrachtnemer aannemelijk maakt dat de uitvoering van de Overeenkomst daarvan geen hinder of nadeel ondervindt.

e. indien door Opdrachtnemer, dan wel zijn personeel of door hem ingeschakelde derden in strijd wordt gehandeld met artikel 2.

2. Ontbinding laat eventuele garantieverplichtingen onverlet. In geval van ontbinding als bedoeld in lid 1 onder a is FvdM gerechtigd tot een bedrag gelijk aan minimaal 5% van de totale prijs ofwel aanneemsom als vergoeding voor de omstandigheid dat Opdrachtnemer diens garantieverplichtingen niet meer zal kunnen nakomen.

3. Ingeval van ontbinding als bedoeld in lid 1 is FvdM nimmer tot welke vorm van schadevergoeding dan ook gehouden. Opdrachtnemer is gehouden FvdM te vrijwaren terzake van vorderingen van derden die tengevolge van de ontbinding ontstaan.

4. Ingeval van ontbinding heeft FvdM, onverminderd diens rechten op basis van de wet, voor wat betreft de niet geleverde zaken en/of verrichte werkzaamheden, alsmede voor dat deel van de Overeenkomst dat reeds is uitgevoerd maar waarvan als gevolg van de ontbinding van de Overeenkomst geen doeltreffend gebruik meer kan worden gemaakt, de volgende rechten:

– het recht om aan Opdrachtnemer voor diens rekening en risico de zaken terug te zenden die reeds waren geleverd en het recht op restitutie van betalingen, die FvdM voor deze heeft gedaan;

– het recht op vergoeding door Opdrachtnemer van de extra kosten, die FvdM moet maken voor (hernieuwde) aanschaf van nog niet geleverde zaken of een redelijke vervanging van zaken, die niet door FvdM ontvangen en/of behouden zijn;

– het recht om voor rekening van Opdrachtnemer de volgens de Overeenkomst nog te verrichten werkzaamheden door derden te laten uitvoeren.

5. Alle vorderingen, die FvdM uit hoofde van dit artikel op Opdrachtnemer mocht hebben of verkrijgen, zullen terstond en ten volle opeisbaar zijn.

6.  Indien naar het oordeel van FvdM gegronde reden bestaat om te vrezen dat Opdrachtnemer zijn verplichtingen jegens FvdM niet behoorlijk of niet tijdig zal nakomen, is Opdrachtnemer verplicht, om op eerste verzoek van FvdM, terstond genoegzame en in door FvdM gewenste vorm, zekerheid te stellen voor volledige nakoming van al zijn verplichtingen.

7. Onverminderd het in de vorige leden bepaalde is FvdM te allen tijde gerechtigd de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk te beëindigen. In zulk een geval zal FvdM de Opdrachtnemer uitsluitend de kosten gemaakt voorafgaande aan de beëindiging, aangevuld met een door FvdM vast te stellen bedrag over overhead en winst, vergoeden.

 

Artikel 18. Aansprakelijkheid en vrijwaring

1. Opdrachtnemer is aansprakelijk voor alle schade van welke aard dan ook welke in de uitvoering van de opdracht is ontstaan. Opdrachtnemer is gehouden alle schade die FvdM, althans diens opdrachtgever c.q. derden lijden te vergoeden. Opdrachtnemer zal FvdM vrijwaren voor aanspraken van derden en zal FvdM zo nodig schadeloos stellen.

2. Opdrachtnemer is aansprakelijk voor administratieve boeten en/of andere strafmaatregelen van overheidswege die worden opgelegd aan FvdM, diens opdrachtgever en/of derden tengevolge van een doen en/of nalaten van de Opdrachtnemer.

 

 

Artikel 19. Geschillen, toepasselijk recht

1. Alle geschillen, daaronder begrepen die welke slechts door één der partijen als zodanig worden beschouwd, die naar aanleiding van de Overeenkomst tussen FvdM en Opdrachtnemer mochten ontstaan, worden voorgelegd aan de burgerlijk rechter te ’s-Hertogenbosch (Rechtbank Oost-Brabant).

2. In afwijking van het bepaalde in lid 1 is FvdM immer bevoegd een geschil te laten beslechten door de instantie zoals bepaald in de Overeenkomst tussen Opdrachtgever en FvdM.

3. Op de Overeenkomst is Nederlands recht van toepassing. De toepassing van het Weens

Koopverdrag is uitdrukkelijk uitgesloten.

 

 

AANVULLEND GEDEELTE B:

LEVERING VAN ZAKEN

Artikel 20. Leveringen

1. Opdrachtnemer dient op verzoek van FvdM de levering, gedurende een redelijke door FvdM te stellen termijn, uit te stellen. Het uitstel van de levering laat de verplichting tot nakoming, zoals in de Overeenkomst is bepaald, onverlet.

2. Opdrachtnemer is slechts bevoegd om deelleveringen te verrichten, mits deze met FvdM zijn overeengekomen.

3. Elke levering dient te zijn voorzien van een paklijst en een vrachtbrief, waarop het nummer van de Overeenkomst is vermeld.

4. Indien FvdM niet in staat is de zaken in ontvangst te nemen, zal Opdrachtnemer maatregelen treffen om de zaken voor Opdrachtnemers rekening en risico op te slaan of op te doen slaan, totdat aflevering kan plaatsvinden.

5. Uiterlijk bij de eerste aflevering dient door Opdrachtnemer alle relevante documentatie aangaande de te leveren zaken aan FvdM overhandigd te worden.

6. Indien er een boete is gesteld op niet-tijdige levering, doet de betaling van deze boete niet af aan de overige rechten van FvdM, inclusief het recht om nakoming te vorderen en het recht op schadevergoeding.

Artikel 21. Veranderingen te leveren zaken

1.   Opdrachtnemer is verplicht FvdM vooraf te informeren omtrent iedere verandering in de samenstelling of eigenschappen van de door Opdrachtnemer te leveren zaken. Indien Opdrachtnemer dit nalaat, is Opdrachtnemer aansprakelijk voor alle schade die ten gevolge van een dergelijke verandering voor FvdM mocht ontstaan.

Artikel 22. Eigendom

1. De eigendom van af te leveren zaken gaat over bij aflevering, mits de zaken door FvdM zijn

goedgekeurd en aan de Overeenkomst beantwoorden.

2. De eigendom is volledig en zonder eigendomsvoorbehoud.

3. FvdM is bevoegd te verlangen dat de overdracht van de eigendom van te leveren zaken op een eerder tijdstip dan overeengekomen zal plaatsvinden. Opdrachtnemer zal alsdan de zaken merken als herkenbaar eigendom van FvdM. Genoemde zaken blijven echter voor rekening en risico in bezit van Opdrachtnemer.

AANVULLEND GEDEELTE C: AANNEMING VAN WERK

Artikel 23. Algemene verplichting opdrachtnemer

1.   FvdM is bevoegd zijn Opdrachtgever of diens gemachtigde schriftelijk te verzoeken diens opdrachten en aanwijzingen rechtstreeks aan Opdrachtnemer te geven. In zulk een geval is Opdrachtnemer gehouden de gegeven opdrachten en aanwijzingen van Opdrachtgever op te volgen, mits Opdrachtnemer een afschrift van het verzoek van FvdM is verstrekt. Aanwijzingen van Opdrachtgever aan FvdM binden ook Opdrachtnemer.

Artikel 24. Planning, oplevering

1. De uitvoering van de werkzaamheden van Opdrachtnemer dient volledig te zijn afgestemd op de planning van FvdM zodanig dat andere werkzaamheden niet stagneren. Bij versnelling of vertraging zal Opdrachtnemer zich aan de gewijzigde planning/voortgang aanpassen.

2. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden van Opdrachtnemer dient op het werk steeds een leidinggevende functionaris aanwezig te zijn die bevoegd is Opdrachtnemer in alle aangelegenheden, de uitvoering van de werkzaamheden betreffende, te vertegenwoordigen. Deze functionaris dient zich bij iedere aanvang of beëindiging van de werkzaamheden te melden bij de uitvoering op het werk.

3. Alle overeengekomen termijnen van oplevering gelden als een fatale termijn. Mocht het werk niet tijdig worden opgeleverd door Opdrachtnemer, dan verbeurt deze een onmiddellijke opeisbare boete van € 500,- per dag, te betalen aan FvdM, onverminderd het recht van FvdM om volledige schadevergoeding te verlangen.

4. Het werk geldt als opgeleverd wanneer de Opdrachtnemer heeft medegedeeld dat het werk gereed is voor oplevering en FvdM het werk heeft aanvaard. Ter gelegenheid van de oplevering wordt een door beide partijen te ondertekenen opleveringsrapport opgemaakt. Een door de opdrachtgever geconstateerde tekortkoming die door de opdrachtnemer niet wordt erkend wordt in het opleveringsrapport als zodanig vermeld.

5. Indien FvdM het werk afkeurt, dient hij dat schriftelijk of elektronisch te doen onder vermelding van de gebreken die de reden voor afkeuring zijn. Kleine gebreken, die gevoeglijk in de onderhoudstermijn kunnen worden hersteld, zullen geen reden tot afkeuring mogen zijn, mits zij een eventuele ingebruikneming niet in de weg staan.

6. Indien partijen vaststellen dat gelet op de aard of omvang van de tekortkomingen in redelijkheid niet van oplevering kan worden gesproken, zal FvdM na overleg met de opdrachtgever een nieuwe datum noemen waarop het werk gereed zal zijn voor oplevering.

7. Door de opdrachtnemer erkende tekortkomingen worden zo spoedig mogelijk hersteld.

 

Artikel 25. Garantie voor een onderdeel

1.   Opdrachtnemer garandeert de onderdelen van het werk, zoals omschreven in de Overeenkomst vanaf gereedkomen van het onderdeel tot aan de oplevering van het werk en in aansluiting daarop gedurende de overeengekomen periode. De garantieperiode zal worden verlengd met een periode gelijk aan de periode gedurende welke de onderdelen niet of niet volledig zijn gebruikt als gevolg van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. Nieuwe garantieperioden gelijk aan de hiervoor genoemde zullen van toepassing zijn op de onderdelen die ter vervanging zijn verstrekt, hersteld of gerepareerd.

Artikel 26. Onvoorziene / kostenverhogende

omstandigheden

1.   Opdrachtnemer heeft alleen recht op vergoeding van extra kosten conform artikel 7:753 BW indien en voor zover deze aanspraken door Opdrachtgever worden gehonoreerd en niet eerder dan nadat FvdM de vergoeding van Opdrachtgever heeft ontvangen.

Artikel 27. Facturatie

1.   Opdrachtnemer dient op de gedagtekende en genummerde factuur in ieder geval de volgende

gegevens duidelijk en overzichtelijk te vermelden:

– naam en adres van FvdM;

– het opdrachtnummer, werknummer en codenummer;

– het btw-identificatienummer;

– de statutaire naam van Opdrachtnemer

– de naam van het werk en de plaats van uitvoering, waarop de factuur betrekking heeft;

– het tijdvak en de verrichte prestaties, waarop de factuur betrekking heeft;

– totale aanneemsom, respectievelijk koopsom, reeds ingediende bedragen en termijnnummer;

– een opgave of de verleggingsregeling met betrekking tot de omzetbelasting al dan niet van

toepassing is en zo niet het bedrag van de omzetbelasting;

– bankrekeningnummers;

– G-rekeningnummer;

– het reeds gefactureerde bedrag inclusief het bedrag van de onderhavige factuur;

– het nog te factureren bedrag;

– indien sprake is van onderaanneming en/of inlening van arbeidskrachten in de zin van de Wet Ketenaansprakelijkheid de omvang van het loonkostenbestanddeel (brutoloon) opgenomen in het gefactureerde bedrag gebaseerd op vooraf overeengekomen afspraken ten aanzien van loonsom en afdrachtverplichtingen.

Artikel 28. Ketenaansprakelijkheid

1. Op Opdrachtnemer rusten de volgende verplichtingen:

a. Het beschikken over en het verstrekken van kopieën aan FvdM van:

– een bewijs van inschrijving in het handelsregister, welke niet ouder is dan drie maanden;

– een originele G-rekeningovereenkomst voor zover deze is vereist met opgave van de instelling waar deze wordt aangehouden;

– een opgave vermeldende het omzetbelastingnummer en loonbelastingnummer.

b.  Wekelijks staten te overhandigen, bevattende de namen en BSN-nummers van alle werknemers, die door Opdrachtnemer van week tot week op het werk zijn te werk gesteld met hun werktijden, een en ander volgens door FvdM vastgestelde modelformulieren.

c. Op verzoek van FvdM de loonstaten en/of de manurenverantwoording verstrekken.

d.  Op verzoek van FvdM inzage te verschaffen in de loon- en werknemersadministratie.

e. Opdrachtnemer dient minimaal eenmaal per kwartaal een verklaring van betalingsgedrag van de Belastingdienst aan FvdM te verstrekken.

f.   Het onmiddellijk schriftelijk aan FvdM melden van mutaties in het werknemersbestand met betrekking tot het onderhavige werk.

2. Opdrachtnemer verplicht zich jegens FvdM om aan zijn wettelijke verplichting tot afdracht van premies sociale verzekeringen alsmede van loonbelasting, ten behoeve van werknemers die door Opdrachtnemer zijn ingezet, stipt te voldoen en voorts de CAO voor zover van toepassing stipt na te leven.

3. FvdM heeft steeds het recht de terzake van het werk verschuldigde premies sociale verzekeringen en loonbelasting, waarvoor hij ingevolge de Wet Ketenaansprakelijkheid hoofdelijk aansprakelijk is, aan Opdrachtnemer te betalen door storting op diens geblokkeerde rekening in de zin van de Wet Ketenaansprakelijkheid.

4. Onverminderd het hiervoor bepaalde is FvdM te allen tijde gerechtigd de hierboven bedoelde bedragen aan premies sociale verzekeringen en loonbelasting van de opdrachtsom in te houden en namens Opdrachtnemer rechtstreeks aan de Belastingsdienst te voldoen.

5. In alle gevallen als bedoeld in de twee voorgaande leden is FvdM door deze betaling tegenover Opdrachtnemer gekweten voor zover het deze bedragen betreft.

6. Indien FvdM gegronde redenen heeft om te vermoeden dat Opdrachtnemer niet aan zijn wettelijke verplichting tot afdracht van premies sociale verzekeringen alsmede loonbelasting voldoet, heeft FvdM het recht betalingen aan Opdrachtnemer op te schorten, totdat is vastgesteld of en voor welk bedrag FvdM aansprakelijk zal worden gesteld door de Belastingdienst.

7.  Indien FvdM na aansprakelijkstelling voor door Opdrachtnemer of na hem komende onderaannemers verschuldigde doch niet betaalde belasting en premies, deze belasting en premies heeft moeten voldoen, heeft FvdM ten belope van het gehele bedrag dat door hem is voldaan, een verhaalsrecht op de Opdrachtnemer. De vordering van FvdM wordt vermeerderd met de wettelijke rente.

8. Indien FvdM zijn verplichtingen ingevolge de van toepassing zijnde CAO jegens (ingeleende)

werknemers van Opdrachtnemer nakomt, heeft FvdM op Opdrachtnemer verhaal ten belope van hetgeen door FvdM te dezer zake is voldaan, vermeerderd met de wettelijke rente.

9. Opdrachtnemer vrijwaart FvdM voor iedere vordering van de Belastingdienst jegens FvdM op grond van ketenaansprakelijkheid.

Artikel 29. Personeel

1. Tenzij met voorafgaande schriftelijke toestemming van FvdM, zal Opdrachtnemer uitsluitend eigen personeel inzetten. Op Opdrachtnemer rust een mededelingsplicht jegens FvdM indien hij wenst gebruik te maken van personeel welke zijn ondergebracht in een payrollconstructie.

2. In geval van wangedrag of ongeschiktheid is FvdM gerechtigd personeel van Opdrachtnemer

van de bouwplaats te verwijderen en te verlangen dat het vorenbedoeld personeel wordt vervangen.

3. De werk- en rusttijden op de bouwplaats en algemene of ter plaatse van het werk erkende

feestdagen alsmede vakantie- of andere vrije dagen waarop, krachtens overheidsvoorschrift of een collectieve arbeidsovereenkomst waaraan FvdM is gebonden, niet wordt gewerkt, gelden ook voor Opdrachtnemer en zijn personeel dat betrokken is bij de werkzaamheden die voor FvdM op de bouwplaats respectievelijk ter plaatse van het werk worden uitgevoerd.

Voor schade die te dezer zake voor Opdrachtnemer mocht ontstaan, is FvdM niet aansprakelijk.

4.  Overwerk is slechts toegestaan wanneer vooraf toestemming is verleend door de arbeidsinspectie of een andere daarvoor bevoegde instantie en Opdrachtgever.

5. Bij uitvoering van het werk door derden of door inlening van personeel zoals bedoeld in dit lid is Opdrachtnemer gehouden de administratieve voorschriften ex artikel 34 lid 6 Invorderingswet respectievelijk 35 lid 5 Invorderingswet respectievelijk enig overeenkomstig voorschrift stipt na te leven.

6. Opdrachtnemer dient zijn personeel te wijzen op verplichtingen conform het bepaalde in de Wet op de identificatieplicht opdat zij zich bij controles direct kunnen identificeren. FvdM heeft het recht hierop te controleren. Indien de vereiste identiteitsbewijzen en/of tewerkstellingsvergunningen ontbreken heeft FvdM het recht het desbetreffende personeel van Opdrachtnemer de toegang tot het werk te ontzeggen. De eventuele schade welke door FvdM hierdoor wordt geleden is voor rekening en risico van Opdrachtnemer.

7. Opdrachtnemer zal documenten, waaronder identiteitsbewijzen, waarvan in het kader van wet- en regelgeving kopieën worden verlangd aan FvdM overleggen. FvdM is bevoegd, ten behoeve van controledoeleinden, het BSN-nummer van personeel van Opdrachtnemer te registreren.

8. Indien op grond van de Overeenkomst sprake is van inzet van personeel die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten, verstrekt Opdrachtnemer aan FvdM informatie over de sociale verzekeringspositie van de betreffende personen. Indien de werknemer sociaal verzekerd is gebleven in diens woonland, verstrekt Opdrachtnemer aan FvdM een kopie van een geldige A1/ E101-verklaring als bewijs dat de werknemer in het buitenland verplicht sociaal is verzekerd.

9. Indien op grond van de Overeenkomst sprake is van inzet van werknemers buiten de EU, of uit landen die per 1 mei 2004 tot de EU zijn toegetreden, verstrekt Opdrachtnemer aan FvdM voor zover vereist van de vreemdelingenwetgeving een kopie van een geldige tewerkstellingsvergunning alsmede een kopie van een geldige verblijfsvergunning.

10.   Indien op grond van de Overeenkomst en op grond van de informatie van Opdrachtnemer blijkt dat deze Opdrachtnemer en/of door hem ingeschakelde derden als zelfstandige kwalificeren, overlegt Opdrachtnemer aan FvdM een geldig document waaruit blijkt dat het een zelfstandige betreft.

11. De Opdrachtnemer dient de administratie te voeren zoals deze is voorgeschreven ingevolge wet- en regelgeving, en dient bij verlening van een opdracht door FvdM een kopie van het bewijs van inschrijving in het handelsregister onverwijld aan FvdM te overleggen. Is opdrachtnemer Zelfstandig ondernemer Zonder Personeel (ZZP’er) dan dient eveneens een kopie van het identiteitsbewijs (niet zijnde rijbewijs) en het Burgerservicenummer aan FvdM te worden overlegd. Uiterlijk vanaf de datum van inwerkingtreding van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties dient opdrachtnemer te handelen conform de aan de wet DBA aangepaste inhuurovereenkomst. Tot de datum van inwerkingtreding van de wet DBA volstaat een kopie van een door de Belastingdienst, voor de betreffende werkzaamheden, afgegeven geldige ‘Verklaring Arbeidsrelatie winst uit onderneming’ (VAR-wuo) of ‘Verklaring Arbeidsrelatie directeur-grootaandeelhouder’ (VAR-dga).

12. Opdrachtnemer vrijwaart FvdM tegen alle aanspraken van derden als gevolg van het feit dat Opdrachtnemer zich niet houdt aan het bepaalde in dit artikel.

Artikel 30. Eigendom

1.   In het geval van aanneming van werk gaat met de aanvoer van materiaal op het werk wel het eigendom, doch niet het risico over op FvdM. Het risico blijft bij Opdrachtnemer tot op het ogenblik van de oplevering van het gehele werk of een deel van het werk waarvan het materiaal van Opdrachtnemer deel uit maakt.

Artikel 31. Gereedschappen en materieel

1. Tenzij in de Overeenkomst anders is vermeld, draagt Opdrachtnemer zorg voor al het voor de uitvoering van zijn werk noodzakelijke gereedschap en ander materieel, welk jaarlijks zal gekeurd worden door Opdrachtnemer.

2.  FvdM is niet gehouden gereedschappen, materieel of andere eigendommen van Opdrachtnemer te bewaken. Voor vermissing of beschadiging is FvdM niet aansprakelijk.

3.  Het voor de uitvoering van de werkzaamheden noodzakelijke verticaal en horizontaal transport wordt door Opdrachtnemer voor eigen rekening en risico uitgevoerd, tenzij in de Overeenkomst anders is vermeld.

4. Opdrachtnemer is gehouden materieel dat door FvdM ter beschikking is gesteld naar behoren te gebruiken en te onderhouden. Zolang Opdrachtnemer dergelijk materieel voor de uitvoering van de werkzaamheden onder zich heeft, draagt Opdrachtnemer het risico van beschadiging of verlies, door welke oorzaak ook. Na uitvoering van de werkzaamheden dient al het materieel van FvdM dat Opdrachtnemer onder zich heeft, onverwijld ter beschikking van FvdM te worden gesteld.

5. Van de levering op het werk van materieel van Opdrachtnemer wordt van geval tot geval door de zorg van Opdrachtnemer een bon opgemaakt, waarvan een duplicaat dient te worden afgegeven aan de hoofduitvoerder op het werk.

6.  Door Opdrachtnemer in te zetten materieel moet verzekerd zijn conform de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Artikel 32. Recht tot ingrijpen in de uitvoering van de Overeenkomst

1. Indien de werkzaamheden zodanig verlopen, dat de in de Overeenkomst voor de totstandkoming van het werk of van gedeelten van het werk bepaalde tijdsduur naar redelijkerwijs te verwachten is zal worden overschreden, of indien Opdrachtnemer de werkzaamheden niet volgens de bepalingen van de Overeenkomst of volgens eisen van goed

vakmanschap uitvoert of heeft uitgevoerd, zal FvdM daarvan aan Opdrachtnemer schriftelijk mededeling doen.

2. Indien Opdrachtnemer niet binnen 48 uur na ontvangst van de mededeling als bedoeld in het voorgaande lid zodanige maatregelen zal treffen, onder mededeling daarvan aan FvdM, dat binnen een korte termijn de achterstand in tijd zal worden ingehaald en/of aan de voorgaande genoemde eisen en bepalingen zal worden voldaan, zal Opdrachtnemer geacht worden in gebreke te zijn.

3. Indien Opdrachtnemer in gebreke is in de zin van voorgaande leden zal FvdM het recht hebben, zonder dat daartoe enige nadere ingebrekestelling nodig zal zijn, in het werk in te grijpen teneinde het werk te bespoedigen of te verbeteren, hetzij door inzet van eigen personeel, hetzij door derden in opdracht van FvdM. FvdM zal van het ingrijpen mededeling doen aan Opdrachtnemer. Opdrachtnemer zal dan FvdM en door FvdM bij het werk betrokken derden alle gewenste medewerking verlenen waaronder het recht zo nodig gebruik te maken van materialen, gereedschappen, materieel en dergelijke van Opdrachtnemer.

4. De kosten van het ingrijpen zullen voor rekening van Opdrachtnemer zijn en onmiddellijk opeisbaar zijn. FvdM verliest het recht op schadevergoeding niet als gevolg van het ingrijpen.

5.  Opdrachtnemer ontleent aan het ingrijpen geen recht op enigerlei vergoeding of winstderving.